Friday, June 13, 2014

Last post on 2010 Now 2014. . .

Waaaa . . . . Lama bangat huhuhu. . . 
Haloo semua, ehh ASSALAMUALAIKUM semua. . .
Ehh ader ker org berbeloger lg zaman sekarang,
erm apa2 pon sajer dok baca kisah2 lama saya,
Dah lama x masuk dalam blog ni bkn apa, 
sejak saya bepindah ke opis baru, 
opis tu xder interet langsung,
huhuh biler balik da sebok dengan anak2 pulak,
Anak2 yer, coz last saya tulis dalam blog ni, 
blum pegnen lg, alhamdulillah now kami 
dikurnia kan sepasang cahaya mata, 
syukur kehadrat nyer,
Status baru saya sekarang, 
Surirumah sepenuh masa, erm lebih kurang kot,
tapi sebenarnyer berniaga online dari rumah,

sesiapa yg ader Fb bole lar add saya
https://www.facebook.com/sarah.skf
or like page saya
https://www.facebook.com/sarakidsfashion
banyk baju bayi and kanak2 aya jual murah2 ajer :)
kalau nk shopping baju ibu like page yang ini yer
https://www.facebook.com/pages/KAYLA-SARA
or sesiapa yg nk mulakan perniagaan , nak beli secara boron bole like page yang ini yer
https://www.facebook.com/Wholesalesarakidsfashion
ok itu sahaja buat kali ini, just nk lepas rindu pada blogger ni :)

tata titi tutu. . . .

Friday, November 26, 2010

Blog di hentikan buat ........

Blog di hentikan buat sementara waktu atau jangka masa yang panjang??? Huk..saya pon tak pasti.

Sebab-sebab nya saya berpindah tempat keje baru, saya tak tahu lg saya berpeluang on9 atau pon tidak, biaser ler bila kita mula bekerja di tempat baru kena lah tunjuk kan prestasi yg CEMERLANG sekurang2nya 1 tahun.
Harap2 saya bole bagi komitmen yang sama seperti saya 4 thn yang lalu, huhu saya pon x brapa yakin dgn diri saya sekarang ni, tp owng2 disekeliling saya pulak yang yakin saya bole bg komitmen mcm dulu.

Adush naper ler hati ni berdebar2 n terbayang2 suasana yang bakal aku tempuh....Harap ler opis baru lebih baik dr opis ni.

Sedih, Pilu n sebak jer rasa nk tinggal kn opis ni huwaaaaa....banyak sungguh kenangan kat sini :'(

Kepada sahabat2 bloger, doakn saya baik2 di tempat baru nnt yer....yer la saya kn ibu yg M...G, ( tu yg mmbuat kn sy lebih risau) baru tau last week...tp insyallah saya bole buat..

Yakin BOLEHHH......harini saya super senior...next week saya jd junior smula di tempat baru...

Ok la kwn2 jika ada rezeki dan kesempatan kita akan berblog semula...

Insyallah.........

Tuesday, November 16, 2010

Kini dalam kenangan :'(

Ish hampir sebulan gak ler aku x ber blog, bukan apa hati ni x cukup tenteram sejak perkabaran bos besar aku kena penyakit keronik sehingga meragut nyawa . Nak tau bos aku sakit apa??? sakit KANSER OTAK...

1st time dengar perkabaran ni dari Mrs. Loo macam aku tak bole terima hakikat, sebab bos aku seorng yang sangat3x baik hati. Selama aku bekerja selama 9 thn, ni ler mahkluk yang bernama BOS yg terbaik pnah aku jumpa, bagi dia "take it easy".

Aku mula berkhidmat /  berkerja dgn dia sejak bln 9 thn 2006, sblm kawin...Ni ler company pertama di KL yang aku bekerja smpi ler skrng, kira hampir 4 thn ler aku bkerja kt Firm f.H.Loo Akitek ni. Mendiang Mr. Loo la belanja aku p oversea, p THAILAND, HONG KONG & MACAU....belanja aku n kawan2 makan kt tempat2 mahal yang x mampu kami pergi, keje ngan dia la aku dapat makan LOBSTER berharga rm280....peh sampai pencen pon lum tentu aku dpt mkn semahal tu...

Kira perkabaran sakit dia tu pada 27 oct kalau x silap aku, isteri dia jumpa kitaowng n bgtau kt semua staff supaya bersedia untuk cari keje baru, tapi kita orng mcm x bole terima hakikat dan masih nk lg bekerja dgn Mr. Loo, sbb kitaorng tengok Mr. Loo masih bole berjalan. Tapi yang nyata nya dia memang da nazak time tu, tp bos aku ni " positive thinking " dia amat kuat, tu la kita nampak macam dia masih bole bertahan.

Tapi kira aku cari jugak keje, sebagai persediaan kalau apa2 yang terjadi.

2 tempat aku dipanggil interview, tpt pertama ofer gaji lebih rendah dr apa yang aku dapat skrng, dia mcm x pcaya dgn gaji yang aku dpt skrng, siap mintak slip gaji lg, da ler bgtau aku kena keje lebih masa skurang2 nyer 3 jam sehari, pehhh masakkkk mcm mn dgn anak aku, so aku amik keputusan utk try tempat lg 1, walaupon dia da kuarkn ofer latter, aku tak amik pon ofer latter tu, sbb aku xder hati langsung nak keje situ, da ler parking berbayar....korang pon tau kn area ampang point mcm mn??

Alhamdulillah 4hb aku dapat kol dr James Chin Akitek utk datang interview pd 8hb, hari isnin lepas cuti Depavali aku p interview....peh du dap dup dap la jugak, al-maklum la da 4 taun aku x di interview....Fuh setelah melihat hasil kerja2 ku melalui laptop, bos baru ku menghulurkan tangan tanda "WELCOME" to our company...huh lega aku diterima kerja dgn x sampai stgh jam di interview, aku trus di perkenal kn dgn staff kat sana. Erm sama gak mcm kt F.H.Loo akitek semua staf2 tediri drpd staff2 laki2....ishh mn ler kaum2 hawa dalam bidang akitek ni???? Diowng semua da berenti ker??? ker da jadi suri rmh spnuh masa??? Itu yg tlintas di benak ku. Bidang akitek ni memang x sesuai sgt utk perempuan, aku akui nyer sejak aku begelar seorng ibu, bidang ni memerlukan tumpuan dan idea2 yg perlu memerah otak, bila da ada anak tumpuan ni mula jadi bekurangan.....so aku akui kata2 suami ku, ppuan sesuai keje kerajaan, rehat sikit, kata2 tu masih tniang2 di telinga ku, tp masa muda2 dulu ( ish aku x ler tua sgt) aku amat OBSES dgn kerja ku, bg aku keje kerajaan bnyk buang masa, gaji kecik...Tp bila skrng....so aku diam sajalah bila en husban membebel, mmg kata2 dia betul, aku yang salah :( 8hb aku diterima kerja, 10hb kami dpt berita Mr. Loo telah pergi buat selama-lamanya, dia meninggal masa dia tengah tido, utk rs tak nak terkilan, aku pg tengok jenazah dia kt ada tpt khas aku x tau apa nama tempat tu, aku tengok muka dia cam tenang jer, harap2 dia tenang kat sana, tp x tau lar kn coz dia bagama kristian ( bos aku tukar agama bila dia da nazak), tp dia mmg bos yg baik sob..sob..
Ish banyak melalut plak aku ni, erm kepada kawan2 blog, mungkin lepas ni aku akan jarang berblog, di sebab kan komitmen di tempat baru, dan x pasti lg ada internet ker tak, tp aku tetap menjadi pembaca secara senyap2 setiap entry korng bila ada kelapangan. So keep in touch ok, aku akan cuba mcuri masa walaupon sekejap.

Uhuk....uhuk...sedey...sob...sob... Selamat Hari Raya Korban kt korng semua, bawak keta berhati2, biar lambat asal selamat...

Tata......

Wednesday, October 27, 2010

Itu sahaja yg mampu mummy berikan

Itu sahaja yg mampu mummy berikan, erm tajuk macam sedih kan....tp mmg ni saja yang mampu sy berikan, 2 jam dalam sehari bermain dgn darwish...

video
Beri la berapa kali sekali pon, mummy tetap akan lakukn buat Darwish, tanpa jemu....sebab mummy bkerja, mummy x dpt mandikn darwish, x dpt tengok mula2 darwish bjalan, x dpt masak kan utk darwish, x dapat buat kn susu panas utk darwish, x dpt dodoi kn darwish, x dapat jaga darwish sepenuh masa , x dpt peluk darwish bila darwish perlukan mummy dan yg paling mummy tkilan, mummy x dpt tngok darwish membesar dgn lengkap.

Tapi mummy akan hargai setiap masa & bg yang terbaik buat darwish pd mlm hari setiap hari.....

Harap darwish jd anak yang baik, dan jangan la darwish pertikaikan hal ni bila da besar nnt, sbb mummy sorng ppuan yg berkerjaya.

Tapi jauh disudut hati, nak sangat besarkn anak dengan cara kita sendiri, mungkin pada satu hari nanti, insyallah, rezeki di tangan allah, dia maha mengetahui, kita hanya merancang.

Sob....sobbb....sekian

Beriadah di sg. congkak

Ahad lepas, selepas sarapan kami bertiga trus ke sg. congkak, erm almaklum la saya kan duduk kt ulu langat :)
So x der la jauh sangat, saja jer nak bawak Darwish main air, bg dia kenal alam skit...
 Papa tiup smpai kempis perut papa...heheheh

mummy : Papa naper tikar kita kecik, ker mummy yg da smakin besar
Papa : Ok la tu, tikar ni je yg kita ada, (heehe nada cam sedih jer )

 Papa ni Darwish punya ker....
yeay....yeay.....
 Tapi akhirnya x pakai pon pelampung tu sbb air deras sangat...bahaya..

Papa jangan celup anak dlm air tiba2 tau, rendam kaki dia dulu, x ler dia terkejut sejuk...
Si kecik darwish suka sgt, mula2 rengek2...mungkin sejuk, tp lepas tu ok..


 Seronok nyer anak n bapak......mummy x join sbb malas nk salin baju, leceh la



Semakin lama semakin berani.........
Setelah 30min, tengok bibir darwish pon da jadi biru...
Sudah la sayang, lain kali kita datang lagi yea.......

ishhh malu la...naik je atas badan dia gigil2, tp nangis2 sbb nk mandi lg..ishh anak anak...nama pon baby kn
Pujuk2 pon x moh diam, maleh ler mummy nk layan, lama2 dia senyap sendiri, agaknyer apa la perasaan si kecik ni kn, mesti teruja coz dok tengok air yang banyak...

erm kita minum duluuuu....mata pon da kuyu...

naik jer keta trussss.....zzzzzzzzzzz.....
papa  : Cuba tengok nafas dia ok tak???
Papa tanya sbb darwish tido lena sgt smpi tak begerak langsung, takot la jugak kn :) hehehe

Bila Darwish da besar ni kira ok skit bwk jln dia ketempat2 mcm ni, Lepas ni bleh bawak Darwish p sunway Lagoon pulak yer papa....
So terisi jugak la aktiviti mingguan kitaowng, pjalan balik mummy spt p shoping Jusco kejap, Darwish n papa tido dlm keta...memang betul2 letih si kecik ni, smpi rumah sambung lagi tidur dlm buai smpi habis mummy masak, letih yer sayang berenang td heheheh

Sekiannn.........

Thursday, October 21, 2010

Oooo...balik kampung...

Jumaat yang lepas kami skeluarga balik ke kg Melaka, kali ni en. husban nk gerak malam hari jumaat, kata nya "puas skit balik melaka", saya pon Horey horey...sbb melaka hometown saya ehiks.

 smpi di sban jam 8.42

Sperti biasa kami akan singgah di ....

JUARA.....char kuew tiaw....mmg sedap layan char kuew tiaw kt sini, huh sedap.....
makan 3 special, 1 utk sy 2 utk en husban.....3 lg tapau utk orng melaka, 
Sejam selepas makan kami bergerak ke Melaka, mlm ni sejuk sgt, tukar kn baju si techik darwish sian coz kaki tangan dia sejuk, kita tukar baju yer sayang........

Lepas menyusu trus Zzzzzzzzzzzzzz..........
Kami selamat smpi jam 11.30, en. husban drive plan2 coz xnk rush2

Hari Ke - 2 ( sabtu )

Seperti biasa, balik ke melaka kami mmg x pegi mana2, istilah "balik kg utk berehat" bnyk kn masa beborak....beborak dan trus beborak....smpi anak mengemas pon x perasan, " mana si darwish ni?? "

oh kat dlm bilik mengemas rupa nyer, sejak da berumur sethn ni Darwish da bnyk x meragam, dia da pandai main sendiri...so mummy kurang tekanan skit heheh

Tadi anak ilang, mn plak laki aku pegi......cari punya cari, rupanyer......
kat sini rupanyer, dok layan perasaan sowng2, x panas ker syg oiiii....huh cuaca kt rmh mak mmg panas giler, lbih2 lagi rmh kami tepi sawah, siang2 pon kena pasang air-cond kalau x mmg x bleh tido

Malam tu kami ada jemputan susulan jemputan raya yg x smpt, rmh kwn lama sy si razif... kami sepejabat time kat EDA akitek dulu....
comel gak anak razif......
Siapa nama awak???( mungkin la kot bahasa diowng ni )
Yang best nya anak razif siap suap nasi impit ke mulut Darwish, so cute...

Borak punya borak smpi jam 10.20mlm....huish da lama x jumpa la katakan, semua citer psl ank n keje, topik pon da berubah, tak mcm time bujang2 dulu....sekejap jer masa berlalu, da 4 thn la kitaowng x jumpa

Hari ke - 3 (ahad)

Pagi lepas BF, tetiba ada usul utk ber picnic plak kat Pengkalan Balak ,angah x keje arini.....erm saya agak berat jugak nak bwk darwish ke laut, mmg x pernah sekali pon bawak, sbb darwish ni agak sensitif jugak tempat2 yang mcm tu, atas keyakinan yg di beri kn, sbb darwish pon da sethn kan....ok la kita cuba bawak...


 Erm nampak mcm ok jer, dia dok tenung ombak tu, lama tau hampir 45 min dia golek2 mcm ni......Syng Darwish ni x nakal, x mcm budak2 yg besar dia, mn bleh duk 1 tpt mcm ni jer, alhamdullilah lah dpt ank yg baek :)



Mummy darwish laparrrrrrrr.....nasib baek nenek bekal kan ubi keledek goreng...

Apalah angan ngan abg buat kat laki aku....hehehhe ada gambar sbnr tp en husban da warning jgn upload kata nyer malu....heheeh kes buli ni.....
Best gak la kami ber picnic walapon sekejap, darwish plak sporting x nangis...erm nnt mummy bwk lg yer...
Selepas 2 jam kami bergerak balik, jauh jugak tau, hampir sejam jugak pejalanan, Sampi2 je rumah, mak da siap masak, apa lagi balun...lauk ayam kampung masak kari n kicap.....pehhh sedap giler biler da laporrr..

Petang tu jam 5 baru kami bergerak balik ke kl, sbb nak tunggu mak buat kuih KOCHI utk kirim pada kakak kesyngku....
Pjalanan kami mengambil masa 3 jam....pecah rekod sbb dlm pjalanan darwish langsung x tido, mcm2 aktiviti yg dia buat, antaranyer.........








Jam 830 kami sampi rumah....alhamdulillah kami selamat sampi.....skejap jer rasa bercuti di melaka :(

Friday, October 15, 2010

Petua " bengkak susu"

Ni cerita semalam, aku kena bengkak susu, adushhh.... da lama da tak kena...
ni semua gara2 si techik darwish lena sgt tido smpi x bangun nyusu, penat sangat belajar jalan ler tu....
Sampi2 jer rmh ptg tu telefon kakak saya sbb dia sorng ibu yg pnah menyusukan anak jugak, mengadu kat dia psl sakit ni ler....

akak : Ko p bli sayur kubis, pastu tuam kt kwsn bengkak tu, biar smpi 2 ke 3 jam
saya : Tuam dgn air panas x ok ker???
akak : tuam air panas lambat, nampak kesan dia
saya : Ok , skrng jugak owng p bli

Dengan tidak berlengah2 sy p bli ni kt kedai yg berhampiran rmh.....
masak air.....coz saya still rasa mcm nk tuam gak sbb ada mommies yg bgtau kena tuam ngan air panas,
setelah di tuam, still x reda....sbb saya masih mcm x percaya yang kubis ni bole reda kn sakit saya,
Degil la kata kan, pastu saya cuba tuam dgn daun kubis pulak, sekelopak besar tekap kat situtttt....

Lepas 15 min, sy rasa reda skit....pastu cuba la pam....
ni la hasil nya....

Huh lega rasanyer, trus bengkak2 hilang, mummy2 kt luar sana kalau kena mcm saya bole la petua ni...
Memang MUJARAB......